Selecteer een pagina

Welkom in Namen!

Sinds 11 december 1986 is Namen de Hoofdstad van Wallonië en van zijn 3,5 miljoen inwoners, in het hart van het Europa van de Regio’s. De Regering, het Parlement en de Administratie liggen in de stad, rond de samenvloeiing van Samber en Maas, aan de voet van de Citadel.
De Europeade , een evenement met Europese uitstraling, biedt de Stad Namen een formidabele kans om zich voor een tijdspanne van één jaar als Europese Folklorehoofdstad te positioneren, waar tijdens enkele dagen duizenden bezoekers naartoe zullen afzakken. Dit betekent beslist een meerwaarde voor de internationale faam van de stad evenals economische, culturele, toeristische en uitzonderlijke gevolgen ten gunste van onze medeburgers en de lokale bedrijven, meer bepaald van de horecasector.
Het onthaal van zo’n happening in het hart van de regionale Hoofdstad laat ons toe de talrijke lokale verenigingen die bij folklore betrokken zijn, samen te brengen. Daarbij komen alle vrijwillige initiatieven van groepen en broederschappen (genootschappen) uit de vier hoeken van Wallonië het festival opluisteren. Wallonië heeft trouwens slechts éénmaal de Europeade onthaald sinds haar ontstaan, namelijk in 1969 in Marche-en- Famenne.
De keuze van Namen maakt het mogelijk het hele gebeuren in het centrum van Europa te concentreren: deze geografische overweging gaat in op de wensen van de deelnemers die om meer nabijheid vragen ten opzichte van de Zuid-Europese landen teneinde de vervoerskosten te verlagen en dus voor een grotere deelname aan het evenement te zorgen.
De communicatie- en toegangsmiddelen komen tegemoet aan deze bekommernis: nabijheid van 4 luchthavens – Charleroi, Luik, Brussel, Rijsel – , autosnelwegen en het meest drukbezochte treinstation van Wallonië.

Portaal van de Hoofdstad Namen : www.namur.be

Logo-coeur_des_wallons

Folklore

Namen, Hoofdstad van Wallonië is trots op haar folklore die het door de Namenaar beleefde erfgoed en de hem dierbare traditie, symboliseert.

De volkstradities zijn nog erg levend en vinden het hele jaar door plaats met, onder andere het Sint-Vincentiusfeest van de Waalse dansgroep met historische oorsprong “Frairie Royale des Masuis et Cotelis Jambois”, de Vreugdevuren “Les Grands Feux”, de Dagen van de Folklore en Naamse Tradities, de watersteekspelen “ Les Joutes nautiques du Buley”, het Folklorefestival van Jambes, de leugenaarswedstrijd “Le Concours des Menteurs de la Royale Moncrabeau” en het gevecht van de gouden Stelt “Echasse d’or” dat tijdens de Waalse Feesten plaatsheeft.

Al deze gezelschappen, of ze nu militair, historisch, opnieuw samengesteld, gastronomisch of dans- zang- muziekgroepen zijn, eerbiedigen, beschermen en doen de tradities herleven. Deze groepen, die op lokale manifestaties zeer aanwezig zijn, treden ook in het buitenland op.

De Namenaren zijn echte feestvierders die in alle gezelligheid bevoorrechte ogenblikken delen waarbij ze hun identiteit kunnen bevestigen.

Toerisme

Hoofdstad van Wallonië, poort van de Belgische Ardennen, parel geboren uit de liefde van Samber en Maas. Namen geniet van een zeldzame en spectaculaire sfeer door zijn samenvloeiing midden in de stad en de citadel die er hoog boven uitsteekt met versterkingen die verankerd zijn in een indrukwekkend rotsuitsteeksel. Het harmonieuze historische hart van de stad onthult zijn mooie huizen uit de verlichte 18de eeuw.
In alle seizoenen wordt Namen eveneens gewaardeerd voor zijn shopping en verfijnde ambachtskunst, zijn gastronomie en heeft de stad een rijk aanbod aan streekproducten. Zijn inwoners begrijpen de kunst van het levensgenieten en van het ontvangen, iets om te delen: welkom bij ons!

Meer info: : www.namurtourisme.be

LOGO-VISITNAMUR

Share This